Stockholm – Mälardalens knytpunkt
Stockholm är alltid en favoritresmål för mig och familjen. Jag kan inte ens räkna på fingrarna hur många gånger vi har åkt dit, men oavsett säsong finns det alltid roliga aktiviteter att göra i Sveriges vackra huvudstad. Men om det är första gången ni ska besöka Stockholm, skulle jag rekommendera tidig sommar när staden börjar växa till liv. Eventuellt resa under juli månaden, då de flesta stockholmarna lämnar staden för att ta ut den efterlängtade semestern och det finns mer plats för turister. Det egentligen enda dilemmat jag har stött på under mina många resor i Stockholm är deras lokaltrafik som strular till det dagligen. Därför är juli en perfekt tid för turisten, då lokaltrafiken inte är överfylld av stressade och irriterade pendlare. Ett ytterligare plus är Stockholms museum, som blir relativt tomma under sommaren och som dessutom är gratis nu. I detta blogginlägg tänkte jag först skriva lite information om staden, sedan ge lite tips på sevärdheter och sen gå in lite djupare på stadens intressanta historia. Jag brukar också besöka Stockholms skärgård när jag är på besök i trakterna, vilket ni kan läsa mer specifikt om här.
Stadsinformation om Stockholm
Stockholm, eller Stockholm kommun ligger i östra delen av mälardalen och är Sveriges huvudstad med cirka 90 0000 invånare. När man talar i större sammanhang brukar man använda benämningen Storstockholm, vilket är en storstadsregion som omfattar samtliga kommuner inom länet innefattande exempelvis Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Södertälje, Täby, Åkersberga och Vallentuna. När man räknar in hela Storstockholm hamnar befolkningen på cirka 21 000 00 invånare, vilket motsvarar ungefär 20% av Sveriges befolkning. Om man jämför det med den näst största staden “Storgöteborg” med cirka 10 000 00 invånare (lägg in länk till Göteborg artikeln), så ser man en avsevärd skillnad.
Platser och sevärdheter att besöka i Stockholm
Vanligtvis brukar jag och familjen tillbringa en weekend i huvudstaden, där vi hinner med flera roliga aktivitet. På en av Stockholms egna hemsidor hittade deras topp 10 lista för turister.(Lägg in länk: https://www.visitstockholm.com/sv/guider/stockholm-topp-10/) Under åren har vi besökt samtliga platser, men jag tänkte skriva min topp 6 lista för en weekend;
- Gamla stan – Staden som är Stockholms hjärta är ett måste för turister som besöker staden. Området som härstammar från stadens grundande 800 år tidigare har samlat svenskarnas olika arkitektoniska stilar under perioden. Varje gränd hittar du små mysiga affärer och flera av stadens bästa museum går att finna här som; Medelhavsmuseet och Medeltidsmuseet(lägg in länk till deras webplatser?.
- Södra teatern – En uteservering du inte får missa om du besöker Stockholm. En liten promenad från Slussen och ett par trappor och får den finaste utsikten över hela staden.
- Skansen – Skansen är en favorit för både stockholmare och turister för att fly undan storstadsmullret. Det är ett så kallat friluftsmuseum med både djurpark och aktiviteter. För familjen kan man besöka flera gårdar där anställda museipedagoger agerar som hantverkare. Man får även testa på plåtslageri, glasblåsning och göra krukor.
- Vasamuseet – Museet ligger nästintill Skansen och det passar utmärkt att besöka efter en trevlig dag på friluftsmuseet. Vasamuseet är en skattkammare för historienörden som vill få en inblick på 1600-talets maritima historia.
- Gröna lund – Ett klassisk tivoli som ligger mitt i Stockholm. Jag rekommenderar att du tar färjan (du kan använda SL kort här) från Slussen. Det är en jätte mysig resa och förbättrar hela upplevelsen. Väl inne på tivolit finns flera attraktioner, spel och lotterier för hela familjen. Jag tror det finns 30 olika åkattraktioner och för den modiga bör världens högsta fritt fall tilt prövas.
Abba Museum – Museet för den musikintresserade som vill se en av sveriges mest kända band. Speciellt min fru och barnen älskade att besöka museet där det finns ABBA:s musik, kläder och annat att köpa. Tänk dock på att du måste boka biljetter i förväg på deras hemsida.
Stockholms historia
Stockholms historia är helt fullspäckad med intressanta århundraden som har lämnat spår och förändringar i stadens mångsidiga arkitektur och stadsform. Något som alltid är charmigt med äldre europeiska städer är just att man kan se hur århundradena och deras regenter byggt och efterlämnat sig säregna avtryck som med tiden sammansmält till en stad med liv. Men hur började allt?
Till skillnad från andra platser och städer som beskrivits på denna blogg var aldrig Stockholm bebott under sten- eller bronsåldern. Arkeologer har hittat cirka 90 fornlämningar, men de första är från järnåldern och med lite innehåll. Det som arkeologer finner mest av är istället medeltida efterlämningar i Gamla stan med stadsmurar, kyrkor och liknande. Enligt många historiker tyder inget på att Stockholm var bebott innan 1200-talet, utan endast några mindre försvarsanläggningar har återfunnits.
Stockholm grundas och byggs till att bli huvudstad
Stockholms grundande hör nästan idag till en mytiskt saga, vilket beskrevs i den så kallade Erikskrönikan som skrevs på 1300-talet. Enligt krönikan grundades staden av Birger Jarl 1252 som var en kunglig förmyndare inom folkungaätten. Det visade sig tidigt i Stockholms historia att stadens läge var en perfekt för att vara huvudstad, då befolkningstillväxten ökade snabbt i riket. Det finns bland annat dokument som har pekat ut att Stockholm var den folktätaste staden i dåvarande Sverige redan 1289. Vid 1400-talet räknar man med att det bodde cirka 6 000 i staden, men staden visade redan då dess metropola betydelse, i och med de olika etniska grupperna som bosatte sig i Stockholm. Majoriteten var svenskar som reste från landet, men en ytterligare stor grupp var tyska handelsmän och hantverkare som kom att bygga upp landet. Likt som Göteborg blev uppbyggt av nederländska byggingenjörer på 1600-talet, fick Stockholm hjälp av att byggas av tyska hantverkare på 1400-talet. En anledning till tillväxten var att Stockholm fungerade som Mälarens knutpunkt, som gav svenskarna ett utmärkt position att bedriva handel över Östersjön.
Sverige blir stormakt och Stockholm växer
Från 1500-talets maktövertagande från danska unionskungar trädde Gustav Vasa fram, vilket ledde till att Sverige skulle få en ökad självständighet i Östersjön och bli en maktspelare. Under 1600-talet i och med stormaktstidens framfart väljs Stockholm till att bli huvudsäte för rikets politiska institutioner (som Svea Hovrätt / Centralförvaltningen). I och med den ökande ekonomiska ställningen kom flera utländska byggarbetare, hantverkare(lägg in länk?) och handelsmän från Nederländerna och Tyskland att flytta till staden. Detta ledde till en ökning till 60 000 invånare, vilket skulle fortsätta stiga. Men under 1700-talet och 1800-talet minskade Stockholms maktställning, och städer som Göteborg och Norrköping var under en viss tid större fabriksstäder än huvudstaden. Men Stockholm återtog positionen mot sluten av 1800-talet när industrialismen vandrade in i Sverige. Staden började växa igen och överallt skedde byggnationer över hela Storstockholm(lägg in länk?) för att hinna med befolkningsökningen. Stockholms geografiska läge hade tidigare varit beroende av vattentransport, men i och landets framgångar kom det ett behov för moderna vägnät. Infrastrukturer som gator, vägar och betongbroar började planläggas för staden. Framförallt under 1900-talet växte stockholm infrastruktur där flera broar byggdes. Man skulle kunna säga byggarbetare och anläggningsarbetare fick mycket jobb att göra under perioden.
Infrastrukturer & projekt i Stockholm
Stockholm blir en stad av ljus
Under 1800-talet uppkom ett behov av elektricitet för huvudstaden. Redan 1890 började stockholmarna få in elektricitet i lägenheterna. Vi kunde också se de moderna kommunala elektricitetsverk anläggas för att förse belysning till de många invånarna. Den kommande tiden skulle vattenkraftverk och andra elverk byggas i mängder i Stockholm och flera elektriker kunde få anställningar.
Stockholmarnas förkärlek för renhållning och sophämtning
Stockholm var en gång i tiden den tredje skitigaste staden i Europa, vilket kom att förändras i mitten av 1800-talet då Staten grundade Renhållningsverket. Det fanns redan sopstationer år 1890 som senare skulle bli återvinningsstationer. Vid 1900-talet fortsatte renhållningen i Sverige och vid 1970-talet bildade Stockholm kommun ett sophämtningsmonopol där de ansvarade för samtliga hushållssopor. Stockholmarna började älska sin rena stad och det kan man verkligen se när man besöker staden. Det är mycket renare än många andra europeiska städer.
Vad vi kunde se när vi var där på vintern för några år sen så sköttes snöröjningen av staten med, men detta var någorlunda bra. I vissa fall verkar det kallas företag som hade specialiserat sig snöröjning och snöskottning under vintertider, vilket oftast fungerar bättre än statens egna.