Örebro – Skostaden i Närke
För ett par år sedan besökte vi Örebro som är en av de vackraste städerna jag upplevt och besökt. Speciellt Örebro Slott är något som alla svenskar borde besöka någon gång. Staden ligger vid Hjälmarens strand i Närke. Närke är ett landskap som ligger i Svealand, det ligger ungefär i mellan Göteborg och Stockholm och är ett inland. Det är den sjätte största staden i landet och har cirka 120 000 invånare.
Rolig kuriosa vi fick höra när vi var där av en turistguide var att staden kallas ibland i folkmun för “skostaden”, då det fanns flera skofabriker i staden under 1800- och 1950-talet. Idag är dessa fabriker nedlagda och staden kan knappast kallas en industristad längre, men vissa industrier finns kvar.
Då stadens geografiska läge ligger mellan Göteborg (280 km) och Stockholm (200km), så är det ganska logiskt att staden blev istället en handels- och logikstad som fungerade som en länk mellan de största industristäderna.
Idag är fungerar istället staden som en studentstad med mycket turism och service. Det finns även många byggföretag och hantverkare i staden, förmodligen på grund av den den höga befolkningsökningen senaste åren. När vi var där 2014, så såg vi flera hus som byggdes nästan överallt.
Örebros historia
Folk ska redan ha bosatt sig vid området under 1100-talet, men det var framförallt vid 1200-talet samtidigt som det svenska riket uppkom som vi kan se mera aktivitet.
Stadens namn sägs ha uppkommit på grund av Örebro var en knutpunkt över ett gigantiskt vadställe på Närkeslätten, vid Svartån, där 7 landsvägar (de är än idag bevarade) passerade förbi. På grund av de 7 landsvägarna blev det logiskt för bosättare att påbörja bebyggelse i området, och sedan bygga den bro som gick över Örebroåsen (Denna bro finns dock inte längre). Själva namnet “Öre” troddes länge härstamma från ordet “Eyra” som ska ha varit namnet på ett sund i området. Men idag anser de flesta att detta är en missuppfattning och ordet ska istället uppkommit från ordet “Ör” som härstammar från de tidigare nordiska ordet “Eyrr”. Eyrr betydde ungefär grus eller bank, dvs en “grusbank” – vilket just den gamla Öresundsbron byggdes på över Svartån.
Runt 1300-talet skulle också den första militära fästningen byggas i staden, då svenska makthavare ville kontrollera knytpunkten som låg mellan norrmännen och danskarna. Historiker tror att den svenska kungen Magnus Eriksson byggde denna i mitten av 1300-talen på samma holme som dagens Örebro slott ligger idag. På grund av flera strider mellan svenskar och danskar byggdes staden ut till att bli mera av en medeltida borg. Om jag minns mina historielektioner rätt så lyckades danskarna under 1400-talet att överta borgen, då de utnyttjade de danska unionskungarna. Men under Engelbrekts uppror så återtogs borgen av en svensk, som behöll den till idag.
Örebro Slott fungerade som en försvarsanläggning fram till 1500-talet och byggdes istället till ett renässansslott för att bo i. Under de kommande århundraden skedde flera ombyggnationer och renoveringar av slottet. Idag fungerar slottet som en av Örebros mest kända turistattraktioner och jag rekommenderar verkligen er att besöka slottet. Det finns flera turer och en mysig restaurang att äta på.
Tyvärr skedde flera bränder i Örebro under de senaste århundranden, vilket ledde till att större delar av staden brann ned. Därför finns inte så många flera medeltida anläggningar kvar och de flesta bostadshusen är nyproducerade, eller gått igenom ombyggnationer.
Platser och sevärdheter att besöka som turist
I Örebro finns det flera roliga aktiviter att göra både med familjen, eller med vännerna. Här tänkte jag lista en topplista på de bästa och absolut roligaste aktiviteterna i den vackra staden.
- Örebro slott – Som jag tidigare har nämnt är Örebro slott ett måste för turisten som besöker staden. Men slotten är mer än bara vackert att titta på. Örebro stad har flera roliga aktivitet vid slottet som går att se på deras hemsida: http://www.visitorebro.se/gora/. Exempelvis under sommaren har dom evenemanget “Sommar på slottet” och ni bör även hålla utkik för den läskiga Spökvandringen på slottet” som är perfekt för den modiga barnfamiljen.
- Gustavsviks äventyrsbad Lost City – Detta bad besökte vi på den sista dagen av Örebro-besöket och det rekommenderar jag starkt. Barnen önskade nog att vi hade gått dit flera gånger under veckan. Enligt Örebros egna turisthemsida är det sveriges största badäventyr och det finns både vattenfall, inbyggda vågor och en inomhusfors. Det finns också en campingplats och stugor att hyra om ni vill stanna över natten, men vi besökte det bara över dagen.
- Lek & Buslandet – Roligt för hela familjen med flera aktivitet som byggts upp över 7000 kvm. Min tonåring trodde först att bara små barnen skulle ha roligt här, men då det finns flera sporter att testa på på deras multisportarena. Småttingarna testade deras hoppborgar, bollhav och rutschkanor!
- Nationalparken Garphyttan & Tivedens – Detta var aktiviteten jag såg mest fram emot när vi åkte till Örebro, då jag älskar att komma ut i naturen. Nationalparken ligger 20 minuter från Örebro och är en av de äldsta nationalparker i Europa. Utöver den spännande terrängen så är parken fylld med massa folk historia. Än idag går flera rykten om att det är en förtrollad skog med vättar och mystiska väsen. En väldigt vacker plats att besöka för naturnörden!
- Tivedens Islandshästar – Ett måste för alla hästmänniskor där ute som vill uppleva naturen på hästrygg. I nationalparken finns det 4 hästuppfödare som låter en hyra hästar och rida ut i naturen. Vi testade Erikslunds Islandshästar och det gick jätte bra och smidigt!