Malmö – Den växande staden
Malmö, den tredje största staden i Sverige med upp till 300 000 invånare, är ett utmärkt reseval för den som vill se en klimatsmart stad som är på väg mot uppgång. Förra året läste jag att Malmö är den stad som växer mest i hela landet och det märks verkligen.
När jag var yngre brukade jag och vännerna passera förbi Malmö för att åka över Köpenhamns bron till Danmark. Men när jag blev lite äldre bestämde jag mig för att det skulle va kul och turista i Malmö någon gång istället. Så för 2 år åkte jag med familjen bilen ned till malmöiternas varma och vita stad. Det som verkligen sticker ut i Malmö är det vackra landskapet, men också hur fort staden växer. Förra året läste jag att Malmö är den stad som växer mest i hela landet och att det ska byggas upp till 28 000 bostäder, vilket kommer bli intressant att följa.
Malmös landskap
Malmö sägs vara Sveriges mest kulturpåverkade landskap, där människans urkalkning har format området. I Malmös tidiga historia var området känt för de långa strandängarna som blev perfekta betesmarker för djur, vilket idag är nästintill helt borta. Kusten vid Malmö har också förändrats med alla kalkbrott som utbruttits under senaste århundranden, vilket har gett stadens omgivning en vacker vit aura.
Malmös historia
Malmö, likt andra större svenska städer, växte fram på 1200-talet i takt med att den svenska och danska statsmakten utformades. Malmö var dock aldrig en självklar svensk stad, utan länge var staden en del av det danska riket, som en utbyggnation av Köpenhamn.
För bara 360 år sen kunde Malmöiterna fortfarande kalla sig danska, men sen skedde Roskildefreden 1658, då en tredjedel av danmark blev svenskt. När vi besökte Malmö gick vi på en väldigt intressant utställning på Malmö museum som heter “Krigen om Skåne”, vilket jag också tror är en permanent utställning. Intressant nog när Skåne blev svenskt så gick Malmö i en nedgångsperiod, då staden förlorade sin rätt att bedriva handel. Under ett par nödår i tidiga 1700-talet bodde endast 1000 personer i Malmö.
Det var först vid slutet av 1700-talet som staden började återhämta sig och Malmös hamn byggdes ut igen. Vid 1800-talet blev Malmö en riktig industristad och staden växte så det knakade. Över hela staden byggdes hus, med hjälp av utländska hantverkare, som tyska snickare. Vid 1870-talet hade industrialismen fått staden att bli Sveriges tredje största stad, vilket är ganska intressant då bara 150 år tidigare bodde 1000 personer i staden.
Kända företag och näringsliv i Malmö
Malmö har länge varit Sveriges mest betydande jordbrukskommun, på grund av landskapets rika natur- och betesmarker. Många av dessa företag som Skånemejerier, Pågen och Skånska lantmännen är än idag bland de mest populära inom livsmedelsindustrin i hela Sverige. Uteöver livsmedelsindustrin var Malmö länge en av Sveriges mest betydande industrikommuner, inom främst varv- och verkstadsindustrin.
Men industrins betydelse har minskat på senaste 50 åren på grund av strukturförändringar i näringslivet. Under 2000-talet började istället kunskapsintensiva företag att utvecklas i Malmö, speciellt inom medicin, miljö och IT-teknik. Malmö stad har också en av landets största elverk – E.ON Sverige AB, som producerar och distribuerar el till en stor del av södra Sverige. På grund av företags kvantitet har många elektriker fått anställning sen företaget öppnade.
Infrastrukturer & projekt i Malmö
Malmö har länge varit en kändis inom infrastruktur grund av Öresundsförbindelsen till Danmark. Öresundsbron är 7800 meter lång bro med en tunnel som går under vattnet helt gjuten i betong.
Men andra stora infrastrukturprojekt är nu på gång i Malmö. Förra året läste jag att staden är på väg mot en av landets största infrastruktur förändringar i landet där 28 0000 nya bostäder ska byggas.
Tillsammans med Sveriges andra storstadsregioner som Stockholm och Göteborg har regeringen bestämt att det behövs mer nyproduktion för bostadsbristen som städerna lider av. I just Malmö och regionen Skåne läste jag att svenska staten ska finansiera förbättrad kollektivtrafik och bostadsbyggandet, vilket en stad som Malmö behöver. Dessa nybyggnationer kommer också hjälpa många byggföretag inom hela byggbranschen. Särskilt företag som anställer anläggningsarbetare, snickare, betongarbetare, rörmokare och elektriker.
Min lista för att turista i Malmö
- Ribersborgstrand – eller “Ribban” som malmöiterna kallar stranden. En helt underbar strand som ger en medelhavskänsla under sommaren.
- Lilla torg – På sommaren rekommenderar jag alla att resa till Malmö och besöka Lilla torg som blir en stor folkfest. Det finns flera roliga uteserveringar och restauranger.
- Shoppa i Malmö – Malmö är en riktig shoppingstad, med bland annat Emporia som är en av nordens största shoppingcenter. Det finns även flera häftiga shoppinggator från Stortorget till Gustav Adolfs torg med mera.
- Turning Torso – Ett av Sverige mest kända byggnationer och en häftig sevärdighet. Det är den högsta skyskrapan i Norden och 190 meter högt.
- Dagsutflykt till Köpenhamn. Ja, jag vet. Det här var en lista för att turista i Malmö, men varför inte passa på att besöka danskarnas huvudstad när du ändå är på väg? Det tar bara 15 minuter att ta tåget och det är väldigt billigt.