Göteborg – Den gröna staden

Året vi besökte Göteborg

I detta inlägg tänkte jag fokusera på att skriva om Stockholms konkurrent och Sveriges andra huvudstad – Göteborg. Under året 2016 besökte jag och familjen Sveriges framsida, nämligen den gröna staden Göteborg. Det var en av de bästa städerna vi har besökt och det var mycket efterlängtad. På resan dit valde vi även att stanna till en natt vid Kungsbacka kommun som ligger cirka 3 mil från Göteborg. Intressant nog räknas från 2015 orten in som en del av tätorten Göteborg.

Göteborg som ligger inom Göteborgs Kommun i landskapet Västra Götalands län och Bohuslän har cirka 600 000 invånare.

Staden är känd för att ha nordens största hamn och flera av sveriges största och mest inflytelserika företag såsom; Volvokoncernen, AB SKF och Elof Hansson AB. På grund stadens strategiska läge vid vattnet har Göteborg varit och är fortfarande sveriges ledande hamnstad, vilket har gett Göteborg en utmärkt position att idka handelsverksamhet inom import och export. Staden är också unik i Sverige, då det är den enda som har ett engelskt namn; Gothenburg.

Göteborg och dess historia

Det omringade landområdet till Göteborg har varit bebott i flera tusen år, där flera fornlämningar från Stenåldern har hittats av Arkeologer. Men det var främst vid 1200-talet en mer aktiv mänsklig närvaro i form av städer och liknande började växa fram samtidigt som svenska staten tillkom.

Strategisk betydelse till grannländerna

På grund av det är ett kustområde med en stark strategisk position som gränsade mot både Danmark och Norge, blev det en huvudlinje för svenska makthavare att upprätthålla mot nordiska fiender. Den första militära fästningen som byggdes var Gullbergs fäste vid början av 1300-talet, som sedan efterföljdes av Lindholmen och Älvsborg (gamla Älvsborg). Just Älvsborg skulle bli en tvist mellan svenskarna och danskarna som i tur kontrollerade området. Ovanför dessa områden var även Kungsbacka en aktiv region som danskarna ägde under 1300-talet. Det fanns även en fästnings här som kallades Kungsbackahus.

Under 1400-talet bestämdes det av de svenska makthavarna att anlägga staden Götaholm vid Göta Älv, men platsen kom att visa sig vara olämplig. Under 1500-talet då Gustav Vasa konsoliderade sina landområden gjordes ett ordentligt försök till att bebygga en befäst stad då närliggande invånare uppmuntrades flytta till området, men ingen stad uppbyggdes. Även under Vasas son Johan III tid vid kungamakten vid 1570-talet uppkom en stadsplan men även denna misslyckades. Däremot kunde svenskarna se att det fanns ett stort intresse för platsen och vid början av 1600-talet påbörjades byggandet av den efterlängtade staden för makthavarna. Året 1603 tillkom det officiella namnet Göteborg av den dåvarande kungen Karl IX som även hade tagit med ett gäng nederländska byggingenjörer. Byggarna hade hämtats från Nederländerna, på grund av deras erfarenhet och projektering av byggteknik med större infrastrukturer som byggdes i närheten sankmark. Denna tidiga stad blev dock ett direkt hot mot danskarna som valde att bränna ned staden redan 1611. Detta stoppade dock inte svenskarna som redan var tillbaka 1619 med kungen Gustav II Adolf i framfarten. Området konsolideras återigen och vid 1621 hade staden fått stadsprivilegier som svensk stad. De nederländska byggingenjörer spelade en stor roll för Göteborg utveckling och de tilldelades flera politiska positioner i staden. Det gick inte många decennier innan de nederländska byggarbetare var assimilerade svenskar med svenska familjer.

Stormaktstiden och Göteborg i centrum

I takt med att Sverige blev en stormakt under 1600-talet till 1700 växte Göteborg och redan 100 år efter stadens grundande var ett en av svenska rikets största städer med cirka 10 000 invånare. En stor anledning till stadens blomstrande tillväxt var den svenska Ostindiehandeln som hade Göteborg som hemstad.

När det svenska Ostindiska Kompaniet försvann vid 1800-talet var stadens infrastruktur tillräckligt kraftig för att anamma den kommande industrialismen och folkmängden blev 10 gånger större.

Under 1800-talet blev slutligen Göteborg Sveriges andra största stad, vilket den är fortfarande än idag.

Göteborgs industri växte i detta skede, då staden var rikets ledande inom import och export. Den industriella utvecklingen ledde till att Göteborg gick från Sveriges tredje största stad till att bli strax efter huvudstaden Stockholm den näst största fabriksstaden. Industrier som metall- och verkstäder var de främsta som tillkom under 1800-talet. Det fanns även en stark närvaro av skeppsvarv, som skulle ge Göteborg en ledande position i sverige för rederiverksamhet.

Platser och sevärdheter att besöka i Göteborg

Göteborg har länge varit känd för sin skönhet med blomstrande parker, gamla kyrkor och den vackra kusten. När vi reste runt valde vi att ta lite tips från Göteborgs officiella besöksguide (länk: http://www.goteborg.com/sevardheter/) och plockade ut de som verkade mest intressanta och roliga. Ett av de första platserna vi ville besöka var Bohus fästning, då jag och flera i familjen är väldigt historieintresserade. Bohus fästningen är en ruin som stått sen 1300-talet och är full av nordisk historia. Det är framförallt perfekt för familjer som vill testa på flera roliga historier aktiviteter.

Vi valde också under resan att besöka Göteborgs botaniska trädgård som är en av europas största och främsta botaniska trädgårdar. Väll inne i staden rekommenderar jag varje resande att besöka göteborgs domkyrka, döpt efter Gustav II Adolf, och som upprättades året 1815. Det finns också en hel del museer värda att besöka, ett fåtal att nämna är; Nordiska akvarellmuseet, Göteborgs spårvägsmuseum och Göteborgs konstmuseum.

Kända arkitektoniska byggnader och platser i Göteborg

Göteborg har från sin historia en hel del äldre byggnationer i sten som står kvar än i dag. Men generellt är den mesta bebyggelsen i Göteborg relativt ung, då under stadens historia har flera bränder härjat och ödelagt de äldre byggnader i trä. Under 1960-talet och 70-talet i takt med den starka ekonomiska tillväxten kom Göteborgs ledande fram till att staden behövde en ny karaktär och vad som har kallats Europas största saneringsprojekt inleddes. I detta stora rivning- och nybyggnation projekt bildades både nya och äldre stadsdelar.

De mest karaktäristiska byggnaderna att besöka är faktiskt den som de flesta turister först ser när de anländer till staden. Det jag talar om är Centralstationen i Göteborg, som ligger bredvid Drottningtorget och Nordstan. Stationen invigdes i mitten av 1800-talet och byggdes om 1920. En ytterligare karaktärisk byggnad är Göteborgs konstmuseum samt den kända “Feskekôrkan”. Ett ytterligare intressant byggnadskomplex vi besökte var Oscar Fredriks kyrka samt Masthuggskyrkan.

Jag rekommenderar också för arkitektnörden att besöka Landshövdingehusen från 1800-talet som är byggda typiskt efter Göteborgs byggstil. Du finner dessa vid Majorna och Kungsladugårds i västra Göteborg. Sist tycker jag också att du borde vandra förbi Haga, som är en sveriges äldre och en av de mest charmiga förtorter. Platsen var redan bebott på 1600-talet och de stenlagda gatorna ger en hel del charm för besökaren.

Kända företag från Göteborg (näringsliv)

Göteborg som är känd för att vara en industristad med stora industrieverksamheter fick redan ett industriprivilgiium under mitten av 1600-talet. Förr var det främst skeppsvarv, verkstäder och metallindustrier som dominerade, men under 1900-talet tillkom en av sveriges flaggskepp; Volvo året 1927. Idag kan vi dock se en annan mer expanderande bransch –  den medicinska industrin, med ledande företag som AstraZeneca och Nobel Biocare.

Är du intresserad av mera Sveriges olika län och städer? Läs då gärna vidare här på bloggen där jag och min familj rest runt de senaste 10 åren.