Gotland – Rosornas och ruinernas Stad

Under sommaren 2014 besökte jag och ett par vänner Gotland, “möjligheternas Ö”. Det var sannerligen en resa med möjligheter, fylld med flera spännande platser att besöka, barer att undersöka och murar att klättra. Färden dit gick med Destinations Gotlands färjor som tog endast 3 timmar från Nynäshamn. Vanligtvis brukar jag ta bilen när jag färdas runt i Sverige, men denna gång undvek jag den.

Den första tanken jag hade var alla de cykelresor som jag gjort med skolklassen på Gotland när jag var liten och det var nått jag gärna ville göra igen. Gotlänningarna är väldigt stolta över alla sina cykelföretag, så bara när du anländer med färjan och stigit ut ur terminalen möts du av flera cykeluthyrare som du kan välja mellan. Det första vi kände var att lämna av bagaget på stugan vi hyrt strax utanför Visby och ta oss in i stadsmiljön bland alla sevärdheter.

För en historienörd som jag själv finns det ingen annan plats i Sverige som jag rekommenderar mer än Gotland i dess helhet, men framförallt Visby. Visby är internationellt ett Mecka för arkeologer och historiker som vill se skatter, militär utrustning, vapen och mera i stadens många museer. Dessutom har gotlänningarna en vecka per år den kända “Medeltidsveckan” där historieintresserade, barnfamiljer eller festprissar samlas i mängder för att gå tillbaka i tiden och möta en europeisk medeltida stad.

Gotlands historia

Gotland, eller Gotland kommun är ett landskap och en Ö i Sverige fullspäckad med europeisk, nordisk och framförallt svensk historia. Idag bor det cirka 60 000 i Gotland, med majoriteten boende i närheten av Visby. Öarna Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön och Östergarnsholm tillhör även Gotlands kommun.

Gotlands förhistoria kryllar av forntida lämningar som gravar och boplatser ända från stenåldern.

De flesta fornlämningarna härstammar främst från Järnåldern, vilket förmodligen beror på öns centrala läge i östersjön, då flera människor började vandra och resa under perioden. För en historiker eller en vanlig besökare idag är det dock Gotlands medeltida historia som lockar de flesta.

Gotland var sen tidig medeltid en maktspelare i Östersjön, men mest som ett handelsfolk som skyddades av diverse allianser som svenskar, danskar eller senare tyska Hansan. Det första de flesta möter när de anländer till Gotland är den imponerande ringmuren som byggdes för att försvara ön redan på 1200-talet.

Vid samma tidsperiod slöt sig gotlänningarna redan då till Sverige som började bli en stark maktspelare i regionen. Men bara 60 år senare kom en ytterligare maktspelare – Danmark att kämpa om territoriet, vilket skulle bli fatalt för gotlänningarna.

Festival, Medeltidsveckan och Danskarna

En av de kändaste händelserna i Gotlands historia som ofta återberättas under medeltidsveckan var när danska kungen Valdemar Atterdag invaderade Visby och dödade nästan hälften av alla män av den dåvarande befolkningen. Jag tror att denna händelse är en stark anledning till att gotlänningarna slöt sig närmare till svenskarna, än till danskarna, som ansågs vara erövrare än allianser. Gotland hade sedan ett par tumulta år där Ön först intogs av pirater i slutet av 1300-talet, som sedan befriades av Tyska orden som återlämnade den till den dåvarande drottningen till kalmarunionen 1408. Gotland blev under hela unionen ett omtvistad område mellan danskarna och svenskarna som ville äga Ön. Danskarna blev under 1500-talet väldigt starka och Gotland blev en dansk Ö vid 1570, vilket det förblev till 1645. Anledningen till att ön återigen blev svensk var att Sveriges stormaktstid var på ingång och när svenskarna besegrade danskarna vid freden i Brömsebro 1645 tillföll Gotland segrarna. Efter detta år förblev Gotland svenskt och vid 1800-talet växte intresset för ön rejält i samband med nationalismens framfart. Många författare och andra kulturarbetare letade efter de svenska rötterna och Gotlands medeltida atmosfär blev en utmärkt plats att börja besöka, måla av eller berätta Öns blodiga historier.

Platser och sevärdheter i Gotland

Som jag har nämnt många gånger i denna artikel, så är Visby en guldklimp att besöka för turister. Staden kallas av turistguiderna för “Rosornas och ruinernas stad” med en romantisk historisk aura (http://www.gotland.net/se-och-gora/arkiv/valkomna-till-visby) och det är sannerligen en sanning. Hela staden omringas av den 800 år gamla ringmuren och inne i staden finner du gamla ruiner, kyrkor, byggnader och affärer som än idag är aktiva. Andra platser utanför Visby som är värda att besöka är Blå lagunen, som är ett gammalt kalkbrott som blivit vattenfyllt. Jag och vännerna cyklade ut till denna oas på ett par timmar, och det är inte en resa jag ångrar. Den som är intresserad av ett mer mörkt äventyr kan du ta bussen ut till Lummelunda som är helt magiskt. Grottan upptäcktes 1948 och haft guidade turer sen 1959. Man träder ned i underjorden och får se gigantiska grottsalar och isotoper. För den som reser med familj skulle jag rekommendera att resa ut till badstränderna vid Snäck, eller besöka sommarlandet Kneippbyn.